Annonse
00:00 - 08. januar 2016

En annen asyldebatt

Det var lite bekymring i Norge da flyktningkonvensjonen første gang ble utformet.

I kø: Flyktninger står i kø for å komme på et tog i Ungarn. Norges grenser er ikke like belastet. Foto: Thomas Campean / Getty Images
Annonse

Denne uken tok utlendingsdirektør Frode Forfang til orde for å erstatte det internasjonale asylregelverket med mer kontrollert kvoteflukt. Hvordan foregikk det første gang dette regelverket ble uformet? I 1945 og 1946 var syv millioner sivile i Vest-Europa på flukt, på vei hjem, på leting etter familiemedlemmer eller på utkikk etter mat og et tak. Noen av dem var frigjorte konsentrasjonsleirfanger. Det samme antallet, syv millioner, var i bevegelse i øst. På toppen av dette kom 10 millioner tyske krigsfanger. Og tolv millioner sivile, etniske tyskere, volksdeutschen, ble utvist fra Polen og andre østeuropeiske land, til tross for at de hadde bodd der i generasjoner. På én uke i 1945 ankom 200 000 av dem et utbombet Berlin.

Disse millionene var bakteppet da de 47 medlemslandene i FN møtte til det første møtet i den første sesjonen av generalforsamlingen, i januar 1946. En av de første sakene var flyktningene. Allerede da ble grunnprinsippene for FNs flyktningkonvensjon spikret. De allierte hadde startet planleggingen av krisen allerede i 1943. Og så sent som i 1947 var fortsatt nær én million sivile bosatt i flyktningleire for fordrevne. De fleste var fra øst. Femti tusen var jøder.

Stortinget behandlet FNs flyktningkonvensjon i 1952. Det hadde stått strid om ikke-europeere skulle omfattes. I proposisjonen forklarte utenriksminister Halvard Lange Norges posisjon: «På grunn av Norges beliggenhet vil denne utvidelse av flyktningbegrepet neppe kunne føre til en økt strøm til Norge av illegale flyktninger fra ikke-europeiske land.»

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse