00:00 - 29. januar 2016

Dørene lukkes

Mens grensene stenges og reglene strammes, risikerer Hellas og Italia å bli overlatt til seg selv. Det kan bli katastrofalt.

Strømmen fortsetter: Frivillige fra Røde Kors hjelper en baby i land på den greske øya Lesbos denne uken. Mer enn 46 000 flyktninger og asylsøkere har kommet til Hellas de fire første ukene i år. ⇥Foto: Iker Pastor/Polaris/NTB Scanpix

Schengen-samarbeidet, en av grunnpilarene i det europeiske prosjektet, kan bli revet bort raskere enn noen trodde var mulig. Denne uken har ideen om et grenseløst og samlet Europa fått så mye juling at det kan bli vanskelig å reise seg.

Mandag var EUs innenriksministere samlet til krisesamtaler om migrasjon og grenseovervåking. Presidenten for det europeiske rådet, Donald Tusk, hadde på forhånd advart om at Europa har to måneder på seg til å redde Schengen. Den nederlandske statsministeren kuttet det ned til seks uker i sin vurdering. Den østerrikske innenriksministeren brydde seg ikke med å foreslå noen tidsplan: «Schengen er på randen av sammenbrudd», konkluderte hun.

Annonse