00:00 - 29. januar 2016

Den døende amerikanske drømmen

Donald Trump og Bernie Sanders er symptomer på et politisk system i dyp krise.

Cowboy: Tirsdag forrige uke sikret presidentkandidat Donald Trump seg støtte fra familien til John Wayne, på Wayne-museet i Iowa. Senere på dagen meldte Sarah Palin seg på blant støttespillerne. Iiihaaa! ⇥Foto: Aaron P. Bernstein / Getty Images

2015 har vært et tøft år for alle som lever av å analysere amerikansk politikk. Sjelden har så mange tatt så feil om hvordan primærvalgene kom til å utvikle seg. Den siste som krøp til korset er tallguruen Nate Silver som litt motvillig måtte erkjenne at Trump har en fair sjanse til å bli republikanernes presidentkandidat.

Til helgen holdes de første nominasjonsmøtene, i Iowa. Og vi står overfor et scenario der presidentvalgkampen kan stå mellom en obskur sosialist fra Vermont og en selvsentrert milliardær fra New York som begge ble regnet som sjanseløse outsidere.

De siste månedene har den republikanske presidentkandidaten Donald Trump befestet en solid ledelse på de nasjonale meningsmålingene og leder på målingene i Iowa og New Hampshire. Demokraten Bernie Sanders henger fortsatt etter Hillary Clinton på de nasjonale målingene, men ligger nå helt jevnt med Clinton i Iowa og har fått en solid ledelse i New Hampshire.

Annonse