Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Bomber redder liv

Regjeringens ansvarlige for salg av drapsmateriell etterlyser nyanser om bomber og granater.

Annonse

I desember signerte verdens ledere et dokument, og sluttet seg dermed til en visjon. Frem mot 2050 er den ambisiøse målsettingen å holde drepingen nede på to barn per time. Om verdenssamfunnet skal klare dette målet, må det skje gjennom et felles løft og taktskifte. Det trengs rett og slett en ny livlinje, en felles marsj i retning av et hårete mål: et samfunn der ingen sprenger barn.

Krigføringen i Midtøsten, for eksempel i Jemen, tar liv. Det er heller ikke lenger tvil om at den er menneskeskapt, selv om vi fortsatt mener det var nødvendig å vente noen år for å få endelig bekreftet eller avkreftet at den skyldes naturlige religiøse variasjoner.

Noen har krevd at Norge bør la våre bomber og granater ligge på grunn av denne visjonen. Det er en urimelig og lite gjennomtenkt overreaksjon. Norske bomber og granater er de mest menneskevennlige sprenglegemene i verden. Norske bombemakere er verdensledende på teknologi og kunnskap om effektiv bombeproduksjon. Og teknologi og kunnskap vil være helt avgjørende for å unngå barnedrap. Riktignok teknologi og kunnskap på andre felt, men det vil være dumt av oss å satse på disse andre feltene allerede nå, når alle teknologene fortsatt lager våpen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse