Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Berge Furre (1937—2016)

Berge Furre var selv en del av vårt radikale demokratis historie. Og han skrev historien.

Levende historie: Berge Furre gjorde en fin innsats for en klokere befolkning. Her på valgmøte i Sosialistisk venstrepari (SV) i 1981. Foto: Sigurd Eidsøren / VG
Annonse


Berge Furre er død. En epoke i norsk historie er over. Han var selv en del av Norges moderne historie, av vårt radikale demokratis historie. Og han skrev historien. På et lekende lett nynorsk. Til å bli klok av for hele det norske folk.

Berge Furre. En hel nasjonalsang bare i navnet. Født på Sjernarøy og oppkalt etter sin far, ingeniør Berge Bergesen Furre. Så her er det granitt i flere ledd. Faren døde da Berge var 14 år, og han fikk utviklende tid og reiser med sin enslige mor Else. Hun giftet seg i 1961 med Senterpartihøvdingen Elisæus Vatnaland fra Bokn og var sekretær for Senterpartiets Stortingsgruppe i flere år.

Berge Furre. Barndom og røtter i Rogaland. Etter hvert radikal og søkende student i Oslo. Han begynte å studere teologi ved Universitetet i Oslo etter artium fra Oslo Katedralskole. Han meldte seg inn i Sosialistisk Studentlag og det ble mye politikk etter hvert. Han var partisekretær i det nystartede SF fra 1961 til 1964, men gikk tilbake til studiene som han fullførte som cand.philol. i 1968 med fagene statsvitenskap, historie og kristendomskunnskap. Hans akademiske karriere ble sterkt infiltrert i den politiske: i 1971 både nestleder i Sosialistisk Valgforbund (forløperen til SV) og universitetslektor og senere dosent i historie ved det splitter nye Universitetet i Tromsø. Han var svært sentral i kampen mot EEC og folkeavstemmingen i 1972, og ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1973. Som leder av landbrukskomiteen var han en drivkraft for opptrappingsvedtaket: bøndenes inntekter måtte svare til et gjennomsnitt av industriarbeiderlønn.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt