Annonse
00:00 - 11. desember 2015

Togradersbålet

Temperaturmålet i FNs klimaforhandlinger overskygger hete utfordringer, sier klimapanelets egne forskere.

Bærekraft: En av deltagerne poserer med globusen under klimatoppmøtet i Le Bourget denne uken. Foto: Stephane Mahe / REUTERS
Annonse

«Kom igjen, EU! Og USA. Saudi-Arabia, vi ser dere!»

En liten gruppe toppmøtedelegater står med nyutskrevne A4-ark i hendene. De representerer land som Haiti, Filippinene og Bangladesh, og roper til klimakollegene sine idet de går forbi på «Champs-Élysées», den improviserte hovedgaten i forhandlingsbyen Le Bourget nordøst i Paris. På arkene deres står oppfordringen skrevet i store, svarte tall: 1,5.

Kravet fra de ropende representantene går hakket lenger enn togradersmålet, referansen som kastes veggimellom hver gang det snakkes internasjonal klimapolitikk. Det uttalte målet med FNs klimaforhandlinger har vært å få i stand en avtale som hindrer jordens temperatur i å stige med mer enn to grader sammenlignet med førindustriell tid – satt til 1850 – perioden før utslippene fra gass og kull tok av for alvor.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.