00:00 - 11. desember 2015

– Superlønningene fører til mindre forskning

– Forskningsrådet deltar i en lønnsgalopp som er problematisk, sier Torgeir Knag Fylkesnes, som sitter i utdanningskomiteen på Stortinget for SV.

– Det er høyst tvilsomt at disse superlønningene fører til mer og bedre forskning. Det er utvilsomt at superlønningene reduserer pengene til forskning.

 

«Ut av kontroll». Fylkesnes mener lønnsnivået i Forskningsrådet er en del av en sterk tendens til at toppbyråkrater i Norge tjener «veldig, veldig mye».

– Og det er ikke nødvendig. Det har kommet ut av kontroll. Vi så det i Innovasjon Norge, hvor lederlønningene har eksplodert. Det er et ekstremtilfelle av en mer generell utvikling som er svært uheldig. Fra næringslivet vet vi at det med jevne mellomrom utvikles bobler der toppledere driver opp hverandres lønninger på unaturlig vis.

– Og det mener du er i ferd med å skje i offentlig sektor?

– Ja, og det må stanses. I eierskapsmeldingen blir det hvert år avdekket at det foregår lønnsgalopper i statlige selskaper som er hinsides det som er nødvendig for å tiltrekke seg de riktige folkene. Nå ser vi det samme i norsk byråkrati.

 

«Diffuse signaler». Fylkesnes tror ikke vedtektsendringer og departementale retningslinjer er veien å gå.

– Ingen bryr seg om diffuse politiske signaler. Vårt forslag om at ingen skal tjene mer enn statsministeren virker nå som den eneste farbare veien ut av dette.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse