Annonse
00:00 - 24. desember 2015

Sudan inn fra kulden?

Nok en gang trumfer sikkerhet menneskerettigheter.

Stadig makt: I april feiret Sudans Omar al-Bashir og kona Fatma Halid at han ble gjenvalgt som president – i et valg opposisjonen boikottet. Sudan har fått en viktig strategisk posisjon, og det har styrket Bashirs maktbase. Foto: Ebrahim Hamid/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

I 1997 beordret president Clinton omfattende handelssanksjoner mot Sudan. Osama bin Laden bodde der før han dro til Afghanistan, og det islamistiske regimet i Sudans hovedstad Khartoum ble beskyldt for å støtte internasjonal terrorisme, destabilisere naboland og stå bak omfattende menneskerettighetsbrudd og en blodig borgerkrig i Sør-Sudan. Blant anklagene var et attentatforsøk på Egypts president Hosni Mubarak i Addis Abeba i 1995. I 1998 bombet amerikanerne en farmasøytisk fabrikk som de hevdet produserte nervegass.

 

Med en utenlandsgjeld som nærmer seg 50 milliarder dollar har kampen mot amerikanske sanksjoner vært et hovedanliggende i Khartoum, ikke minst fordi en opphevelse av sanksjonene er en forutsetning for å slette gjeld. Etter fredsavtalen i 2005, som endte med Sør-Sudans uavhengighet, var det håp om at dette ville skje. Men Darfur var allerede i krigstilstand og ble verdens største humanitære katastrofe i 2003. En kraftfull lobby av kjendiser, med George Clooney i spissen, fremmet anklager om folkemord, og Den internasjonale straffedomstol utstedte arrestordre på president Bashir for krigsforbrytelser i Darfur. President Bush opprettholdt sanksjonene, og Obama har nylig gjort det samme, trolig etter press fra Representantenes hus, som nå også vil innføre visa-restriksjoner for utlendinger som har besøkt Sudan. Bare Syria, Irak og Iran er på samme liste.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse