Annonse
00:00 - 18. desember 2015

Strømmen fortsetter

Selv ikke vinterkulden stanser båtflyktningene over Middelhavet.

På flukt: Lesbos, 2. desember. Foto: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

Mange har forventet et pusterom i flyktningestrømmen nå som vinteren setter inn. Men ifølge Frank Dörner fra Sea Watch, en aktivistgruppe som hjelper båtflyktninger i Middelhavet, fortsetter folk å legge ut på den farefulle reisen over Middelhavet.

– Det er værforhold, mer enn kulden, som har betydning. Om vinteren er det mer uvær, og da er det enda mer risikabelt å ta seg helt fra Libya til Lampedusa. Derfor blir det noen færre båter i perioder.

EU og Tyrkia har nylig inngått en avtale om skjerpet grensekontroll. De siste dagene har antall ankomster fra Tyrkia til Hellas gått noe ned: 3500 mennesker kom til de greske øyene sist helg, mot 6000 helgen før, ifølge tall fra International Organization on Migration (IOM). Dörner tror avtalen bare fører til at flyktningene velger farligere ruter.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse