00:00 - 04. desember 2015

Strategien slo feil

Frp ville temme Finansdepartementet, men endte opp med å forsterke finansbyråkratenes makt, skriver Aslak Bonde.

Er det én ting lobbyister og sektorpolitikere kan enes om, så er det at Finansdepartementet er for firkantet og har for stor makt. De som argumenterer for mer penger til samferdsel, helse, skole, forskning, energi, politi, integrering, kultur, medier eller andre gode formål sier forbausende ofte at det ikke er deres eget fagdepartement som er problemet – det er byråkratene i Finansdepartementet som ikke ser den åpenbare gevinsten av akkurat deres tiltak.

 

Fremskrittspartiet hadde frem til forrige valg stått fremst i rekken av politikere som har sluttet seg til kritikken. Daværende finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, lanserte i forrige stortingsperiode ulike alternative handlingsregler som skulle gjøre det mulig å bruke mer oljepenger. Han var også en ivrig tilhenger av at det i fremtidige statsbudsjetter ble skilt mellom drift og investeringer. Alle husholdninger skjønner jo at det er stor forskjell på å bruke en tusenlapp på forbruk eller å investere den i noe som kan øke kapitalen i fremtiden.

Annonse