Annonse
00:00 - 04. desember 2015

Strategien slo feil

Frp ville temme Finansdepartementet, men endte opp med å forsterke finansbyråkratenes makt, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Er det én ting lobbyister og sektorpolitikere kan enes om, så er det at Finansdepartementet er for firkantet og har for stor makt. De som argumenterer for mer penger til samferdsel, helse, skole, forskning, energi, politi, integrering, kultur, medier eller andre gode formål sier forbausende ofte at det ikke er deres eget fagdepartement som er problemet – det er byråkratene i Finansdepartementet som ikke ser den åpenbare gevinsten av akkurat deres tiltak.

 

Fremskrittspartiet hadde frem til forrige valg stått fremst i rekken av politikere som har sluttet seg til kritikken. Daværende finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, lanserte i forrige stortingsperiode ulike alternative handlingsregler som skulle gjøre det mulig å bruke mer oljepenger. Han var også en ivrig tilhenger av at det i fremtidige statsbudsjetter ble skilt mellom drift og investeringer. Alle husholdninger skjønner jo at det er stor forskjell på å bruke en tusenlapp på forbruk eller å investere den i noe som kan øke kapitalen i fremtiden.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.