00:00 - 04. desember 2015

Selvmordets gåte

Det holder ikke å studere psykologien. Selvmord kan være et naturlig biologisk fenomen i menneskedyrets utvikling.

Bildene er malt av den svenske kunstneren Benjamin Björklund. Han er født i Trollhättan og bor i Uppsala og London. Han har jobbet som fengselsvakt og hjelpepleier på psykiatrisk avdeling, og bruker inspirasjon fra hverdagslivet i sine bilder.

«Det å avgjøre hvorvidt livet er verdt å leve eller ikke, er å besvare filosofiens grunnspørsmål», skrev eksistensialisten Albert Camus i Myten om Sisyfos. Sitatet er kjent og kan lyde klokt, men samtidig er det noe umåtelig provoserende ved det å gjøre selvmord til et filosofisk anliggende. Det å ta sitt eget liv er vel nærmest et kulturelt smertepunkt – i hvert fall noe av det mest stigmatiserende og tabubelagte vi har.

Ved middagsselskaper snakker vi fritt og gjerne om alt fra seksuelle utskeielser til psykiske sykdommer, men man snur seg ikke mot den som sitter ved siden av en og bemerker at ens tenåringsdatter nylig å forsøkte å ta livet sitt, eller at ens gamle far døde for egen hånd i fjor. Og mediene, som ellers pøser ut mord og vold med alle detaljer, har omfattende og veiledende regler for hva man skriver og ikke skriver om selvmord. Alle går på kattepoter, som om man var redd for å fremmane en demon ved å nevne den ved navn.

Annonse