Annonse
00:00 - 11. desember 2015

Rett i skuffen

Det skulle bli beinhard politisk kamp om Grønn skattekommisjon. Nå blir det i stedet tverrpolitisk slakt, skriver Aslak Bonde.

Annonse

NTNU-professor Lars-Erik Borge har vært i storm før. Han er en av de samfunnsøkonomene som Høyre-dominerte regjeringer pleier å hente inn når de trenger eksperthjelp for å få gjort noe som ser politisk umulig ut. For ti år siden skulle han berede grunnen for å redusere pengeoverføringene fra staten til små distriktskommuner. De siste årene har han ledet den grønne skattekommisjonen som skulle få oss alle til å forstå at det koster å redde miljøet.

 

Noe gikk feil denne gangen. Da utvalget la frem sin rapport på onsdag, var det ikke mulig å finne noen som snakket pent hverken om forslag eller kommisjonens tenkning. Grønn skattekommisjon fremmet ikke bare noe som var politisk umulig – den fremmet også noe som var politisk uønsket, og dermed mistet den sin funksjon som bølgebryter for upopulære, men nødvendige, forslag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse