00:00 - 24. desember 2015

Nissens jul

Mary Ellen Mark er mest kjent for sine arbeider på 1980-tallet, men allerede i 1963, som ung student av Bruce Davidson, ser man tydelige frempek mot det som skulle sementere hennes rolle i det amerikanske fotografiet i etterkrigstiden.

Mellom slagene: Nissen røyker en sigarett etter lunsj i Brooklyn, julen 1963. Foto: Mary Ellen Mark

Mary Ellen Mark døde i mai i år, 75 år gammel. Da hun døde, skrev jeg at menneskene i bildene hennes stolte på henne fordi hun utstrålte en troverdighet. I ukens bilde vises et tidlig tegn på dette. Mark er mest kjent for sine arbeider på 1980-tallet, men allerede i 1963, som ung student av Bruce Davidson, ser man tydelige frempek mot det som skulle sementere hennes rolle i det amerikanske fotografiet i etterkrigstiden. Slik beskrev Mark bildet selv: «Jeg tok toget til New York og tilbragte natten i et gammelt hotell hvor Volunteers of America hvert år huset julenissene sine. Tidlig neste morgen spiste jeg frokost med mange av nissene, og jeg fulgte flere av dem som var stasjonert i Brooklyn-området. Denne nissen hadde lunsjpause. Han hadde selvsagt også en sigarett. I 1963 røyket alle, også Julenissen.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse