Annonse
00:00 - 18. desember 2015

Når de døde stemmer

Ved hjelp av omfattende valgfusk har Armenias president «tatt en Putin»: Etter neste valg kan han gjenoppstå som statsminister, men med utvidede fullmakter.

Frustrasjon: Jerevans to viktigste torg, Republikkplassen og Operaplassen, er samlingspunkter for protester mot regimet. Disse demonstrantene på Republikkplassen gir rødt kort til myndighetene. Foto: Photolure/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
Annonse

Det første som møtte meg da jeg kom til Jerevan, var en dyster politiparade. Som en svart slange snodde menneskemengden seg mot Republikkplassen. Først idet opptoget passerte meg, fikk jeg et glimt av grått hår og fargerike jakker. Det var ingen ­politiparade, men et demonstrasjonstog så tett bevoktet at det gikk minst to politimenn på hver demonstrant.

– Vi marsjerer i gatene hver eneste dag for å vekke folk, fortalte 52 år gamle Naira Badalyan, som jeg møtte i et telt foran operaen dagen etter. Den siste uken har Badalyan bodd på Operaplassen, midt i Jerevan sentrum, sammen med et titalls andre godt tilårskomne demonstranter. De protesterer mot resultatet av folkeavstemningen.

6. desember gikk armenerne til urnene for å stemme ja eller nei til overgang til parlamentarisk styre. Med 66 prosent av stemmene ble den foreslåtte grunnlovsendringen vedtatt.

Annonse