Annonse
00:00 - 04. desember 2015

Mer redd for forfall enn terrorisme

Han ble verdenskjent for en bok om demokratiets seiersgang. Nå advarer Francis Fukuyama mot forfall, og minner om hvor skjøre våre institusjoner er. I Oslo møtte han Torbjørn Røe Isaksen til samtale.

Illustrasjon: Mari Kaanstad Johnsen
Annonse

Francis Fukuyama er en av vår tids mest kjente akademikere, men i mange år var navnet hans ensbetydende med den mye siterte – og ofte misforståtte – teorien om historiens slutt fra 1989. Den ble i offentligheten selve inkarnasjonen av den liberale utviklingsoptimismen som preget debatten etter den kalde krigens slutt og Berlinmurens fall.

Fukuyama har utgitt en rekke bøker siden den gang, og utviklingen i hans tenkning har vært tydelig. Likevel er tobindsverket The Origins of the Political Order og Political Order and Political Decay, hvorav siste bind kom nylig, blitt et slags akademisk og intellektuelt comeback. I bøkene forsøker han å formulere en teori om hvordan den moderne, politiske orden har kommet til – og en advarsel om hvordan den kan forgå.

I de dunkle, tungt møblerte lokalene til Annen Etage på Continental i Oslo møtte jeg Fukuyama til samtale da han besøkte Norge i oktober.

Annonse