Annonse
18:02 - 10. desember 2015

Lepenister i alle land

Har Marine Le Pen funnet en nasjonalistisk suksessoppskrift som kan endre hele kontinentet?

Annonse

Første runde i det franske regionvalget var kanskje et sjokk, men bare hvis man ikke fulgte ordentlig med da Nasjonal Front fikk elleve ordførere våren 2014, eller da Marine Le Pens parti ble Frankrikes største i EU-parlamentsvalget samme år. Den gangen kalte statsminister Manuel Valls resultatet for et «sjokk» og et «jordskjelv», mens president Hollande mente det høyrepopulistiske partiets suksess var et «traume for Frankrike og Europa». ​

Marine Le Pens prosjekt har vært å renvaske partiet hun arvet av faren med tanke på å oppnå noe mer enn å være et beskt protestparti. Dette har fungert temmelig bra en god stund allerede, godt hjulpet av stigende arbeidsledighet (i høst var den høyere enn på 18 år), eurokrise og en stadig mer aggressiv innvandringsdebatt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse