Annonse
00:00 - 04. desember 2015

Klimakrigerne

En byråkrat brøt ut i tårer, en annen kuttet seg til blods. Klimaforhandlinger er hardt.

Vanskelig: FNs klimasjef Yvo De Boer (til venstre) er tydelig oppgitt under klimamøtet på Bali i 2007. FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono ser heller ikke spesielt fornøyde ut. Foto: Sonny Tumbelaka/NTB Scanpix
Annonse

FNs klimasjef, Yvo de Boer, sitter med hendene foran ansiktet. Klimaforhandlingenes «hard man» er i ferd med å begynne å gråte foran tusenvis av tilskuere. Året er 2007, stedet er Bali, og forhandlingene er på overtid. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kommet på overraskelsesbesøk for å legge ekstra press på delegatene. Han ser på sin sidemann Yvo de Boer, som tørker tårene på den gulblomstrete skjorta. Klimasjefen prøver å få frem noen ord, men klarer det ikke, og forlater forsamlingen i et rykk. Salen bryter ut i applaus.

Yvo de Boer fikk det som han ville: Toppmøtet på Bali resulterte i et «veikart mot København» og håpet om en ny, bindende klimaavtale var tent. I København to år senere ble det spilt blod på talerstolen, men møtet ga ingen ny avtale. Nå er forhandlerne på nytt samlet i Paris. Forhandlingenes over 20 år lange historie er fylt med sinne, frustrasjon og skjelvende stemmer – likevel har de gått oppsiktsvekkende sakte. Hva er det med klimaforhandlingene som får voksne diplomater til å begynne å gråte, og delegasjonsledere til å kutte seg i håndflaten?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse