00:00 - 11. desember 2015

Jørgensen: Større fremskrittstro i EU enn blant nordmenn

Europa og EU går ikke under, skriver Sten Inge Jørgensen.

Rasende mennesker demonstrerer i Athens gater. Spanske ungdommer er blitt en «tapt generasjon». Teknokrater overtar styringen av Italia. Desperate flyktninger bankes opp av makedonsk grensepoliti. Nasjonalister marsjerer i Dresden, svenske ekstremister setter fyr på asylmottak, og Front National fosser frem i Frankrike.

Disse scenene har dominert norske mediers Europa-dekning de siste årene. Samtidig messer norske kommentatorer om hvordan EU og «EU-eliten» har feilet. Drømmen om et europeisk fellesskap fremstilles som både udemokratisk og naiv. Fellesvalutaen, grensefriheten – ja kanskje hele EU-prosjektet, beskrives som undergangstruet. Og nå reiser angivelig folket og nasjonene seg for å gjenvinne kontroll.

 

Annonse