Annonse
00:00 - 04. desember 2015

Et varslet nederlag

Økonomisk krise feller nok et regime i Venezuela.

Krisetider: En offentlig ansatt veier opp subsidiert kjøtt til salgs utenfor Det nasjonale valgrådets lokaler i Caracas. 6. desember går venezuelanerne til stemmeurnene – i en tid preget av hyperinflasjon, rasjonering, fallende produksjon og økende kriminalitet. Foto: Meridith Kohut/Bloomberg/Getty Images
Annonse

Den venezuelanske ­regjeringen vil trolig tape det kommende parlamentsvalget 6. desember fordi den ikke lenger klarer å bruke landets oljerikdom til å bedre livene til folk flest. Regimets legitimitet har vært fundamentert på et løfte om å skape en inkluderende stat som gjør slutt på fattigdom. Stadig færre tror på dette løftet.

 

Den viktigste faktoren i Venezuelas politiske historie er samspillet mellom landets oljerikdom og fattigdom. De siste hundre årene har den politiske lederen som med mest troverdighet kan love at han vil bruke den enorme oljerikdommen til å få bukt med landets fattigdom, fått mest støtte. Et regime som ikke klarer å levere på dette løftet, vil tape oppslutning. Denne mekanismen brakte Hugo Chávez og «chavismen» til makten i 1998, og den vil trolig sørge for at regimet taper valget 6. desember. Opposisjonen leder nå med 20 prosentpoeng på meningsmålingene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse