15:46 - 07. desember 2015

Alltid nytt

Wolfgang Tillmans fotografier.

Foto: Wolfgang Tillmans/Courtesy Galerie Buchholz, Berlin/Cologne, Maureen Paley, London and David Zwirner, New York​

Ofte kan du se at det er et Wolfgang Tillmans-fotografi. Hvorfor er det sånn, når han har slik en rastløs tilgang til fotografiet og spenner så vidt, fra stilleben, portretter, landskap, dokumentarfotografi og detaljer fra et tilsynelatende vanlig hverdagsliv? Når han som fotograf alltid utfordrer seg selv, fotografiet og måten han presenterer det på, i bokform eller i et utstillingslokale? Den 47 år gamle tyske fotografen har sagt i intervjuer at det er viktig for ham at det han gjør er nytt, alltid nytt. Han har stilt ut bredt og kontinuerlig siden slutten av 1990-tallet og har vært en viktig stemme i fotografiets historie i snart tretti år. Verkene hans er innkjøpt av museer over hele verden. Måten han leker med format, plassering og sammensetninger i utstillingene sine er alltid overraskende, originale og dypt inspirerende. Dette er noen av grunnene til at juryen i Hasselbladstiftelsens internasjonale pris valgte Wolfgang Tillmans som vinner i år. 1. desember, dagen etter at Tillmans mottok prisen på en million kroner, åpnet Hasselblad Center en stor utstilling med verkene hans. Den står til midten av februar 2016.

Foto: Wolfgang Tillmans/Courtesy Galerie Buchholz, Berlin/Cologne, Maureen Paley, London and David Zwirner, New York​

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse