Annonse
00:00 - 20. november 2015

Veier ut av terrorkrigen

Forhandlinger, ideologisk reform og tilhørighet i Europas forsteder. Her er åtte IS-kjenneres forslag til hvordan kampen mot terrorgruppen kan vinnes.

Soldater: IS-soldater marsjerer i Tel Abyad i Syria i 2014. Illustrasjon: Christian Belgaux
Annonse

129 mennesker ble drept da IS-terrorister angrep i Paris forrige fredag. 43 mistet livet da to selvmordsbombere sprengte seg selv i luften i Beirut dagen før. Og alle de 224 menneskene ombord i et russisk fly på vei fra Sharm el-Sheik i Egypt til St. Petersburg ble drept da det som skal ha vært en IS-bombe, gikk av den 31. oktober.

IS, den Islamske staten, som terror- og landerobrergruppen kaller seg, har tatt skrittet fullt ut og rettet dødelige terrorangrep i stor skala mot vestlige mål. Svaret fra Frankrike etter angrepene i Paris har vært kontant: En intens luftkrig med bombing av IS’ posisjoner og mål i Syria. Frankrike alene sto for hele 2300 tokt over IS-områder bare i løpet av de første to døgnene av intensiven de siste dagene. Nå er landets eneste hangarskip på vei over Middelhavet for å trappe bombetoktene ytterligere opp.

Tidligere har gamle konflikter, mellom sunnier og sjiaer, mellom regionale stormakter som Tyrkia, Iran og Saudi-Arabia, mellom USA og Russland, stått i veien for en større militær offensiv mot IS. Det kan nå være i endring: Frankrikes president François Hollande har tatt i bruk en klausul i EUs lovverk som forplikter andre EU-land til å bidra militært. Det er første gang klausulen blir brukt. Han har også bedt om en storkoalisjon mot det han kaller «en trussel mot ikke bare et land, men en hel verden», og fått positive signaler – først og fremst fra Russland, som er alliert med Syrias president Bashar al-Assad og som til nå har konsentrert sine bombeangrep mot IS’ fiender i den syriske opprørshæren.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse