Annonse
00:01 - 13. november 2015

Sammen for livet i Malta

Malta-toppmøtet mellom afrikanske og europeiske ledere skulle være et svar på dødsfallene i Middelhavet. Europas nye murer satte det hele i et annet lys.

Toppmøte: Ledere i fra EU og afrikanske land møttes i Maltas hovedstad Valletta denne uken. Foto: Antonio Calanni/ NTB Scanpix
Annonse

De som har dødd på vei til Europa, ble minnet med et lyd- og billedshow etterfulgt av ett minutts stillhet. På den storslåtte plassen foran den maltesiske statsministerens barokkpalass ble en statue av en knute avduket, som et symbol på skjebnefellesskapet mellom Afrika og Europa – og som et hint om at det finnes uenigheter som ikke lar seg løse så lett.

På Malta-toppmøtet om migrasjon onsdag og torsdag, der over femti europeiske og afrikanske toppolitikere deltok, var alle riktignok skjønt enige om at samarbeid er den eneste løsningen på en krise med dystre konsekvenser: Aldri før har så mange mennesker druknet i Middelhavet – 3350 dødsfall frem til 30. oktober i år, og da snakker vi bare om dødsfallene den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM har kunnet bekrefte.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse