Annonse
00:00 - 27. november 2015

Lam blant sauer

Kan italienske Gianni Infantino være mannen som redder fotball­pampene fra totalt havari?

Foto: Harold Cunningham/Getty Images
Annonse

Dramaet i «fotballfamilien» fortsetter. Under Fifa-kongressen i mai ble syv fotballedere arrestert for korrupsjon. Flere er arrestert senere. Fifa-president Sepp Blatter er selv suspendert grunnet korrupsjon, og i februar er det nyvalg der Fifa-presidenten for de neste fire årene skal velges. Denne uken møtte fire av fem kandidater til «audition» foran de nordiske fotballforbundene, der de fikk anledning til å presentere sine programmer.

Gianni Infantino var sistemann til å entre rekken av kandidater. Infantino tok plassen til franske Michel Platini, som i høst ble suspendert fra stillingen som Uefa-president etter at det ble kjent at han i 2011 mottok 17 millioner kroner i utbetaling fra Sepp Blatter. Dette var angivelig betaling for arbeid gjort tidlig på 2000-tallet. Onsdag kom nyheten om at Fifa vurderer å utestenge Platini på livstid.

Samtidig gjorde Infantino og de andre kandidatene – Tokyo Sexwale, Jérome Champagne og Salman Al Khalifa – sine hoser grønne for de nordiske forbundene. Infantino er født i 1970, og dermed en ungsau i denne sammenhengen. Han har sveitsisk og italiensk statsborgerskap og snakker flere språk. Infantino er utdannet advokat, og har vært generalsekretær i Uefa siden 2009. Dermed har han også vært Platinis høyre hånd i flere år, og satt flere av franskmannens mer eller mindre vellykkede reformer ut i live, for eksempel Financial Fair Play.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Valgvinnerne ble det rurale veipartiet Senterpartiet og det urbane anti-veipartiet De Grønne. Trolig aner vi her et frempek mot neste stortingvalg, hvor klima- og miljøpolitikken…»