00:00 - 06. november 2015

Ingen hjelper de døde

 Italia vet ikke hva landet skal gjøre med 8000 lik av uidentifiserte migranter.

Døde underveis: En barnekiste blant mange andre kister i en hangar på flyplassen på Lampedusa, Italia. Foto: Luca Bruno/AP/NTB Scanpix

I skyggen av den overveldende oppgaven med å håndtere flyktningstrømmen inn i Europa, gnager enda et problem: Hva skal skje med dem som døde underveis? I italienske kjølerom ligger det nå 8000 lik av migranter som har forsøkt å komme seg over Middelhavet til Europa de siste årene.

– For Italia er utfordringen overveldende, og landet står alene, sier Kathryne Bomberger, direktør for Den internasjonale kommisjonen for savnede personer (ICMP), en mellomstatlig organisasjon som i snart tyve år har jobbet med å finne og å identifisere savnede etter konflikter, katastrofer, organisert kriminalitet og nå også migrasjon. ICMP ble opprettet på initiativ fra USAs president Bill Clinton i 1996 etter krigene på Balkan. Der har ICMP blant annet ledet arbeidet med å identifisere så langt 23 000 av de 32 500 savnede i Bosnia.

ICMP har nylig opprettet kontakt med italienske myndigheter om det voksende problemet med å identifisere og eventuelt returnere dødsofrene fra Middelhavet.

Annonse