Annonse
00:00 - 20. november 2015

Hva skjer i Burundi?

Konflikten i Burundi er politisk, ikke etnisk. Men i Rwandas naboland spøker alltid trusselen om at politisk uenighet kan bli noe langt verre.

Slår ned motstand: Burundis president Pierre Nkurunziza ble gjenvalgt i år, men hardhendt behandling av opposisjonen har ført til at mer enn 200 mennesker har mistet livet, og 200 000 er drevet på flukt. Foto: Spencer Platt/Getty Images
Annonse

Det hele startet i april i år, da Burundis sittende president Pierre Nkurunziza erklærte at han var klar for en tredje periode. Nkurunziza tilhører folkegruppen hutu og er tidligere geriljaleder. Han har vært en populær president. Men de siste årene er han stadig oftere blitt anklaget for å konsolidere sin makt på bekostning av et skjørt demokratisk system som bare er noen år gammelt. Til tross for protestene ble valget gjennomført i juli i år, og presidenten gjenvalgt.

Siden har det vært urolig. Sikkerhetsstyrkene har slått hardt ned på protestene, og mer enn 200 mennesker har mistet livet. 200 000 er drevet på flukt. Denne uken innførte FNs sikkerhetsråd sanksjoner mot burundiske politikere. Samtidig har politistyrker i hovedstaden Bujumbura gått fra nabolag til nabolag under dekke av å avvæpne potensielle opprørere.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse