Annonse
00:00 - 27. november 2015

Hevder Norge gjør vondt verre

En komplett skandale. Det sier utviklingsøkonom Paul Collier om at Norge bruker penger på å hjelpe noen få flyktninger hjemme i stedet for de mange som bor i Syrias naboland.

Desillusjonert: – Jeg trodde Europa var klar for å tenke fornuftig og rasjonelt omkring migrasjon, men tok feil, sier Paul Collier. Han angrer nesten på at han skrev boken som er blitt en sentral referanse for debatten. Foto: Katinka Hustad
Annonse

«I dag tilbyr Europa syrerne utsikter til himmelriket, dersom de først betaler en skurk og deretter risikerer sine liv.

Det sier Paul Collier. Økonomiprofessoren ved Oxford er blant de mest toneangivende forskerne i den internasjonale bistandsdebatten, utpekt som et forbilde av blant andre tidligere utviklingsminister Erik Solheim. Collier ble for alvor kjent gjennom boken The Bottom Billion fra 2007, og det var nettopp de mest sårbare blant flyktningene han tok i forsvar da han besøkte Universitetet i Oslo denne uken. Foredraget var basert på hans to år gamle bok Exodus, som spådde den migrasjonsstrømmen Europa nå er havnet midt oppe i.

– Vi har en plikt til å hjelpe flyktningene, og det de trenger, er et trygt oppholdssted hvor de kan leve et så normalt liv som mulig, sier Collier. Men, legger han til:

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»