00:01 - 13. november 2015

Etter seieren

Myanmar er fortsatt bare et halvveis demokrati. Det har sine klare fordeler.

Sjefen: Aung San Suu Kyi kan ikke bli president, men har fastslått at det er hun som skal være sjefen fremover. Her avlegger hun stemme i denne ukens valg. Foto: Lam Yik Fei/Getty Images

Jeg har en t-skjorte i skapet. Den er rød, med en gullfarget påfugl og en stjerne på brystet. På ryggen står tre ord: «We must win». Skjorten kjøpte jeg i Myanmar (Burma) våren 2012, under det første demokratiske valget i landet siden 1990. De tre ordene oppsummerte det politiske programmet til partiet National League for Democracy (NLD). Et enkelt, men eksistensielt imperativ: Vi må vinne, demokratiet må vinne.

De vant da, og de vinner nå. I suppleringsvalget i 2012 fikk NLD 43 av 46 plasser. Nå har hele nasjonalforsamlingen vært på valg. Opptellingen går langsomt, men torsdag meldte valgkommisjonen at NLD ligger an til å få minst to tredjedels flertall i begge kamre av forsamlingen.

Annonse