00:00 - 06. november 2015

Drømmer om et demokrati

Ashin Kumara var blant munkene som deltok i protestene kjent som «safranrevolusjonen» i Myanmars hovedstad Yangon i 2007. Ndau Gam og datteren Bawk Sam (2) er internt fordrevne i Kachin, Myanmars nordlige provins som fortsatt er i borgerkrig med sentralregjeringen. Foto: Jo Straube.

Stemmer fra Myanmar: Ashin Kumara er buddhistmunk. Ndau Gam og datteren Bawk Sam er internflyktninger. Foto: Jo Straube

8. november er det valg i Myanmar. Aung San Suu Kyi er selve symbolet på kampen for demokrati, men blant Myanmars rundt 60 millioner innbyggere er det også mange andre som kjemper for og skaper demokrati og åpenhet. Fotografen Jo Straube har møtt flere av dem på sine reiser til Myanmar. Frem til 13. november stiller han ut bilder og tekst på Frederikkeplassen på Universitetet i Oslo.

Ashin Kumara var blant munkene som deltok i protestene kjent som «safranrevolusjonen» i Yangon i 2007. Han er fra Rakhine, delstaten i vest som er mest kjent for rohingya-befolkningens lidelser, minoritetsgruppen som også Aung San Suu Kyi har blitt kritisert for ikke å hjelpe. Selv om han kritiserer myndighetene for ikke vise hensyn til landets mange etniske grupper, inkluderer det ikke den muslimske minoriteten.

Ndau Gam og datteren Bawk Sam (2) er internt fordrevne i Kachin, Myanmars nordlige provins som fortsatt er i borgerkrig med sentralregjeringen. I 2013 ble bonden arrestert og torturert av burmesiske soldater etter at de oppdaget at han oppbevarte klær og ammunisjon for opprørsgruppen på gården sin.

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse