00:00 - 27. november 2015

Dolkestøtet mot Putin

Det har aldri vært Putins plan å havne i krig med Syria. Nå utfordres Russlands dobbeltspill for alvor.

Skutt ned: Tirsdag skjøt Tyrkia ned et russisk jagerfly ved den den tyrkisk-syriske grensen. Tyrkiske myndigheter sier det krenket tyrkisk luftrom. Foto: Fatih Akta/Anadolu Agency/Getty Images

Russiske propagandakanaler gikk gjennom noen smertefulle timer fulle av nøling og hektisk improvisasjon tirsdag formiddag. Et russisk fly var skutt ned langs den tyrkisk-syriske grensen. Hva skulle de mene om dette? Så kom Vladimir Putin med svaret: «Dagens tap er som å bli dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister», sa han, før han truet med uspesifiserte «konsekvenser». Han snakket om tyrkerne. Dermed vekket han til live en vedvarende mistanke om at Ankara hjelper terrorgruppen IS.

Et massivt propagandafremstøt fulgte umiddelbart etter dette. «Dolket i ryggen»-overskrifter dukket opp på forsider og i tv-nyhetene, og på sosiale medier lanserte en hær av Kreml-nettroll en #dolketiryggen-hashtag som raskt gikk til topps på listene over mest brukte ord. Under det avisene kalte en «spontan» demonstrasjon utenfor den tyrkiske ambassaden tirsdag kveld, holdt pro-kremlaktivister opp plakater med slagord som «Tyrkia støtter Isis», «Vi vil aldri tilgi, vi vil aldri glemme» – og, selvfølgelig, «Dette er som å bli dolket i ryggen».

 

Annonse