00:00 - 06. november 2015

Den egentlige sjefen

Aung San Suu Kyi er stjernen, men seniorgeneral Min Aung Hlaing har regien i Myanmar.

Med president-ambisjoner? Myanmars militære leder Min Aung Hlaing. Foto: Hla Hla Htay/Reuters/NTB Scanpix

Søndag er det valg i Myanmar, også kjent som Burma. For første gang på 55 år ser det ut til at folk ganske fritt skal få velge hvem som skal styre landet. Aung San Suu Kyi er fortsatt den ene store stjernen. Partiet hennes, NLD, kan få rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Likevel vil ikke Suu Kyi bli landets neste leder. Det sørger grunnloven for, som fastslår at en ikke kan bli president om ens barn har tilknytning til en «fremmed makt». Suu Kyis barn er britiske statsborgere.

Demokratiseringen av Myanmar er reell, og den har skjedd forbløffende raskt og ublodig. Men den er også en toppstyrt generalplan der militæret har sørget for å ha god kontroll over det de kaller et «displinert demokrati». Grunnloven gir også militæret 25 prosent av setene i parlamentet – nok til å blokkere forsøk på å endre grunnloven. Og kontroll over tre av de viktigste departementene: Innenriks, forsvar og grensekontroll.

Annonse