00:00 - 20. november 2015

Bortenfor bombene

Sinnet har sine reflekser. Sorgen sine ritualer. «Vårt svar kommer til å bli nådeløst», sa Frankrikes president François Hollande lørdag. «Vi vil jakte på dem uansett hvor de måtte gjemme seg», sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag. Nå har begge to trappet opp bombeangrepene mot terrorgruppen Den islamske stat (IS) i Syria, og ber flere land slutte seg til krigen.

Som flere forskere og IS-kjennere påpeker lenger bak i denne avisen: Dette er ikke en strategi for å beseire IS. Det er en refleks, og er blitt et rituale. Når barbariet når oss, skal vi vise dem vår styrke. Det er det riktige å gjøre. Men ikke uten en bevissthet om hvem «dem» er og hva som er «vår styrke».

IS er en grusom terroristgruppe, en endetidssekt, en gruppe fanatikere. Dette gjentas i alle besvergelser fra statsledere og lederskribenter. Og det stemmer nok. Men IS er også en koalisjon av aktører som kjemper for makt og overlevelse i en region der det meste er i spill. Mange av medlemmene er overbeviste jihadister fra Syria, Frankrike, Norge eller Saudi-Arabia. Men mange er også sunnimuslimske soldater eller byråkrater som mistet sitt livsgrunnlag da USA invaderte Irak i 2003 og oppløste hele Saddam Husseins maktapparat. «Salafist-Baathister» kaller Michael Weiss og Hassan Hassan dem i sin bok om IS, ISIS: Inside the Army of Terror. Det var denne alliansen mellom sunnimuslimske stammer og jihadister som gjorde at IS kunne erobre store deler av Irak i løpet av noen uker i fjor.

Annonse