00:00 - 27. november 2015

Bakteriespiserne kommer!

Kan bakteriofagene redde menneskeheten fra bakterier og antibiotikaresistens? Fortellingen om virusene handler om politikk, skepsis, entusiasme og en hellig elv.

Til angrep: Bakteriofagene formerer seg, invaderer og dreper bakterier. Dette gjør dem til en alliert i den stadig hardere kampen mot resistente infeksjoner. Her er en dataillustrasjon av bakteriofager i ferd med å fortære en E. coli-bakterie. Foto: Maurizio de angelis/science photo library/NTB Scanpix

I pressemeldingen ble det kalt for en verdensbegivenhet. Likevel gikk det ganske ubemerket hen da det lille og franske Pherecydes Pharma i midten av september annonserte den første større og kliniske testen på behandling med bakteriofager. «Bakterio-hva-for-noe?» har man sagt til hverandre i avisredaksjonene, og arkivert saken tvert.

Men ved nærmere ettersyn skjuler disse helt spesielle parasittene en fascinerende historie. Bakteriofager – direkte oversatt: bakteriespisere – er naturlig forekommende virus som formerer seg ved å invadere og drepe bakterier, og det gjør dem til en ytterst interessant alliert i den stadig hardere kampen mot resistente infeksjoner.

Men fortellingen om «fager» handler om mer enn biologien og nytten deres. Dels fordi den blottstiller noen av de ømme punktene hos nåtidens system for utvikling av ny medisin, og dels fordi den på forunderlig vis fletter seg inn i den politiske historien til det tyvende århundret.

Annonse