Annonse
00:00 - 02. oktober 2015

Terroristen? Journalisten.

Den kanadiske journalisten Mohamed Fahmy slapp forrige uke ut av fengsel i Kairo. Nå saksøker han sin tidligere arbeidsgiver Al Jazeera for 640 millioner kroner. 

Fengselsgraffiti: Mohamed Fahmy var denne uken tilbake på Marriott-hotellet i Kairo, hvor han ble arrestert på jobb for Al Jazeera i 2013. Forrige uke ble han løslatt. I fengselet fikk han tiden til å gå ved å lese graffitien på veggene, som gikk flere tiår tilbake: «Det var som å lese Egypts historie», sier Fahmy, som fikk smuglet inn en penn og skrevet: «Frihet er vår rettighet, ikke vårt privilegium». – Jeg laget også en kalender på veggen, som på film. Dag 1, dag 2, dag 3. Du mister oversikt, sier han. Foto: Roger Anis
Annonse

I fengselet i Kairo ble han plassert sammen med terroristene, journalisten Mohamed Fahmy. Broren til al-Qaidas skjeggete sjef Ayman al-Zawahiri satt der. Jihadister fra Libya og Den islamske staten, med planer om å styrte det egyptiske regimet, satt der. Gjennom luker i celledørene kunne Fahmy se øynene og litt av ansiktene deres. Nå, bare noen dager etter at Egypts president Sisi benådet ham, etter intenst arbeid fra kjendisadvokat Amal Clooney, forteller Fahmy på Skype fra Kairo at han fortsatt er i et slags sjokk. At han setter «enormt pris på alle de små tingene i hverdagen», som å kunne slappe av og se frem til en ferie, og ikke bry seg om rettssaker, politimenn eller medfanger.

 – Jeg føler at jeg er blitt født igjen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse