00:00 - 02. oktober 2015

Skrur på sjarmen

Roboter er i ferd med å innta sosiale og terapeutiske roller. Forsker Guy Hoffman vil lage maskiner med «sjel».

Levde med Alice: Kritikerne advarer mot at noe er alvorlig galt om vi lar maskiner erstatte mellommenneskelige forhold. I Nederland er roboten Alice utviklet for å gi eldre mennesker sosialt sammvær. Dokumentarfilmen Ik ben Alice viser hvordan den lille roboten ble tatt inn i varmen av en gruppe eldre kvinner, selv om de i utgangspunktet var skeptiske. Foto: Ik ben Alice - KeyDocs / NCRV

Robomow er en gressklipper. En flat og firkantet sak i grønn og sort plast som har sin egen ladestasjon, og ganske av seg selv kjører rundt på plenen innenfor de ledningene som avgrenser territoriet dens. En robot med to velslepne kniver under buken og en svært så begrenset hjernekapasitet. Likevel gikk det kort tid fra første gang jeg opplevde min bekjentes nye hageredskap til jeg omtalte det som «ham» og «Robo». Som i «Se hvordan Robo kaster seg over drapssneglene» eller «Bare ikke den stakkaren glir i regnet». Jeg har tatt meg selv i fascinert å følge Robos valg av rute gjennom gresset, og bli nærmest oppløftet av glede når jeg plutselig har sett ham snu og komme direkte mot meg mens den røde lampen på fronten hans blinker.

Naturligvis er jeg klar over at det hele er enkel elektronikk. Intellektet mitt erkjenner at de sjarmerende, små svingene maskinen tar rundt hindringer, bare et et uttrykk for behendig programmering. Men det føles ikke som å stå overfor en forvokst kalkulator på hjul. Snarere som å forholde seg til en svært fremmed livsform – la oss si en skilpadde eller varan.

Fornemmelsen er verdt å fundere litt over. For tiden pågår en diskusjon om industriroboter og automatisering, og den handler om hvor mange jobber de avanserte maskinene vil overta og hvorvidt arbeidskraften deres vil bidra til å uthule middelklassen og øke avstanden mellom topp og bunn. Det er viktige spørsmål. Men kanskje er det langt mer omveltende – og interessant – at roboter kan, og er på vei mot, å spille en rolle for følelseslivene våre.

Annonse