Annonse
00:00 - 23. oktober 2015

Roper varsku om forskningsetikken

Det tok tre år før forskerne fikk sjekket tryggheten til svineinfluensa-vaksinen som 2,2 millioner nordmenn tok. – Systemet fungerer ikke, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet.

Datahigen: Camilla Stoltenberg har kjempet i årevis for å forenkle forskernes tilgang til opplysningene helsemyndighetene samler inn om oss. ­– Vi vet hvilke data som finnes. Da må det gå an å lage regler for sammenstilling, uten at man må søke hver gang, sier hun. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Våren 2009 brøt svineinfluensa, H1N1, ut i Mexico. Snart gikk pandemi-alarmen over hele verden. Folkehelseinstituttet, som har et spesielt ansvar i slike tilfeller, gikk ut og anbefalte folk å ta influensavaksinen Pandemrix. 2,2 millioner nordmenn gjorde det, og særlig gravide og barn ble oppfordret til å la seg vaksinere.

Men vaksinen var ikke testet på dem. Legemiddelutprøving foregår ikke på de mest sårbare blant oss. Og etter hvert meldte bekymringene seg: Kunne vaksinen ha mer alvorlige bivirkninger enn man hadde trodd? Hvordan påvirket den gravide, og var det noe i de historiene om barn som plutselig fikk «sovesyken» narkolepsi?

– I en slik situasjon har vi en moralsk plikt til å følge opp og undersøke. Er det noen utilsiktede konsekvenser? Har de noen sammenheng med vaksinen? Får folk mindre influensasykdom med vaksinen? sier Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet (FHI).

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse