Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

På to hjul i EU

EU-ministre har vedtatt Luxembourg-erklæring om sykling.

Politisk sykling: Innimellom forhandlingene la møtedeltagerne ut på sykkelturer for å klarne tankene. Foto: Julien Warnand/eu2015lu.eu
Annonse

Det europeiske syklistforbundet har lenge drømt om at en gruppe maktpersoner i EU skulle sitte i samme rom og sakke om sykling. Dette skjedde 7. oktober, da samferdselsministrene i EUs medlemsland holdt et møte i Luxembourg, som utelukkende handlet om sykkel.

En av initiativtagerne til møtet var Luxembourgs minister for bærekraftig utvikling og infrastruktur, François Bausch – som forøvrig sykler til jobben hver dag. Innimellom slagene i møterommet la møtedeltagerne ut på sykkelturer for å klarne tankene. Ved siden av politikere var også klimaarbeidere og Verdens helseorganisasjon til stede. Det samme var den danske urbane designeren, sykkelentusiasten og anti-hjelm-forkjemperen Michael Colville-Andersen. I sitt foredrag hevdet han at byene var de viktigste aktørene når ­sykkelkulturer skal bygges, men pekte også på betydningen av nasjonale­ og overnasjonale sykkelavtaler.

Møtet resulterte i en egen Luxembourg-erklæring om sykkel. Et av hovedpunktene i erklæringen er at sykkel må integreres i alle generelle transportpolitiske diskusjoner og planer. Hvert land må gi sykkelen en sentral plass i sine nasjonale transportplaner, og det må etableres sammenhengende sykkelveier overalt. Sykling må ikke lenger anses som primært rekreasjon og sport, men også som en moderne form for urban transport.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse