00:01 - 16. oktober 2015

Morozov: Tilbake til kapitalismen

Troen på at vi går mot en post-kapitalisme er i beste fall naiv, skriver Evgeny Morozov.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Silicon Valley har kanskje verdens største forråd av freidighet og arroganse. Men er teknologibransjen også i ferd med å legge grunnlaget for en ny økonomisk orden? Både kritikere og klakører ser ut til å enes om at så er tilfelle. Den største uenigheten dreier seg om nøyaktig hva slags orden dette vil bli.

Paul Masons nye bok om «post-kapitalismen», som for tiden skaper bølger i Storbritannina, har noe for hver leir i debatten. Den er siste tilskudd i en sviskesjanger som folk som Daniel Bell og Peter Drucker etablerte for flere tiår siden. Etter hvert som alt blir digitalisert og knyttet sammen i nettverk, vil selv våre nye næringslivsherskere få vanskeligheter med å holde tilbake det radikale potensialet – for nye former for protest og sosial organisering – som følger med, hevder Mason.

 

Annonse