Annonse
00:00 - 23. oktober 2015

Lindgren: Om somaliere og mistillit

Norsk-somalieres utenforskap blir mer og mer kritisk, skriver Lena Lindgren.

Annonse

Den 18. september ble en somalisk kvinne skutt av norsk politi på Grønland i Oslo. Hun var i ferd med å hogge med kniv mot et barn, en åtte år gammel gutt, rapporterte politiets operasjonssentral. Episoden har skapt debatt: Hvor stor var kniven? (25 cm, har bevismaterialet vist). Var drapstrusselen egentlig reell? Viser ikke dette hvor farlig det er med bevæpnet politi?

Kvinnen, en 39 år gammel trebarnsmor som heter Zainab, fikk ifølge politiet moderate skader av skuddet. Denne uken ble hun varetektsfengselet for drapsforsøk, og politiet mener det er gjentagelsesfare. Ifølge kvinnens forsvarer, Odd Ivar Grøn, er hun overrasket, etter hennes oppfatning er det hun som er offeret. En vurdering som det organiserte somaliske miljøet i Oslo ser ut til å dele. Forrige uke demonstrerte somaliere – den største samlet 700 mennesker – utenfor Stortinget. Den fremstående norsksomaliske skribenten Warsan Ismail beskrev parolene i avisen Klassekampen: «Zainab, vi har ikke glemt deg!» og «Zainab, du er ikke alene!»

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse