00:00 - 09. oktober 2015

Krøll for Ikea i Casablanca

Foto: Getty Images

Ikeas første varehus i Marokko skulle åpnet i forrige uke, men det ble stanset av marokkanske myndigheter, angivelig på grunn av rykter om at Sveriges regjering var i ferd med å anerkjenne Vest-Sahara som en selvstendig stat, ifølge både svenske og marokkanske medier. Marokko okkuperer to tredjedeler av den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara, og har lenge motsatt seg internasjonalt press for å trekke seg ut. En politisk delegasjon fra Marokko besøkte Stockholm denne uken for å protestere mot en anerkjennelse, og skal ha mottatt «positive signaler», ifølge det marokkanske nettstedet Yabiladi. Svenskene på sin side er forvirret over at Marokko reagerer akkurat nå. Regjeringspartiet Socialdemokraterna er riktignok for uavhengighet for Vest-Sahara, men regjeringen «har ikke tatt noen slik beslutning», sier statsminister Stefan Löfven til Expressen. Han legger til at han ikke vet hvorfor Ikea ble stanset.

Annonse