Aktuelt

Grønn glede

Mennesket er egentlig bare små, gående dyr, skriver det amerikanske tidsskriftet The Atlantic. Bladet sikter til nyheten om at Oslo sentrum skal bli bilfritt innen 2019 og at byens utslipp skal reduseres 50 prosent fra 1990-nivået. 50 prosent!

Etter kommunevalget har flere store norske byer, som Bergen, Tromsø og Oslo, byttet politisk farge fra blått til rødt. Hovedstaden har hatt borgerlig styre siden forrige århundre. Oslos nye byregjering, altså byrådet, består av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV.

Denne uken la den nye byregjeringen frem en imponerende visjonær plan for en rødere og grønnere by. Det skal innføres eiendomsskatt. Velferdstjenestene skal ikke konkurranseutsettes eller privatiseres. Tøyen-løftet utvides til å omfatte Grønland.

Men det er klimatiltakene som har vakt internasjonal oppmerksomhet. Det nye byrådet vil prioritere sykkel og kollektivtransport fremfor bil. Ny t-banetunnel i indre by. Seks mil med sykkeltraseer. En ny trikkelinje skal erstatte buss langs Ring 2. Men det mest kontroversielle tiltaket er bilfritt sentrum innen 2019.

Reaksjonene på forslagene? De er like delte som byen. Advokatfirmaet Arntzen de Besche mener det kan være ulovlig å gjøre sentrum bilfritt. Landbruksminister Sylvi Listhaug fra Frp frykter at det nå kommer til å bli en «mental Berlin-mur» mellom øst og vest. Forretnings­advokat Henrik A. Christensen oppfordrer på Facebook alle bydeler i Oslo vest til å holde en avstemning for «å innlemme de bydelene som ønsker det i Bærum ­kommune».

Klimakrisen er vår tids aller største utfordring. Og hvis man regner på det, ville man sikkert fått mye mer klimakutt for pengene i Kina. Men klimakrisen kan ikke løses globalt før den løses lokalt. I desember arrangerer FN klimatoppmøte i Paris. Forventningene i forkant av møtet er svært lave. «Disse møtene er ikke viktige som motor i klimaarbeidet», sier Marius Holm, leder i Zero, til Dagens Næringsliv. Han mener at det først blir mulig å finne globale løsninger når en gjennom klokt lederskap har tatt tak i problemene nasjonalt. «Men de internasjonale konferansene er viktige i den forstand at den naive oppfatningen om forpliktende deling av tiltak er blitt borte, og landene har kommet inn på et mer konstruktivt spor i samarbeidet», sier han.

Kritikerne kan bare holde på. Hvis Oslos nye byråd lykkes med sine planer, vil hele oljenasjonen få en hovedstad, et grønt fyrtårn, å være stolt av.

ABJ

Mer fra Aktuelt