00:00 - 23. oktober 2015

Fredspriskandidatene

Om Colombias fredsforhandlinger kommer helt i mål i mars, er det åpenbart hvem som får Nobels fredspris neste år.

Historisk: President Juan Manuel Santos (til venstre) tar erkefienden og Farc-leder Rodrigo Londoño i hånden, med Cubas president Raul Castros hånd over det hele. Bildet ble tatt da de to møttes for første gang i Havanna 23. september, hvor de ga seg selv et halvt års frist for en endelig fredsavtale. Foto: Ernesto Mastrascusa/LatinContent/Getty Images

Om fem måneder skal det skje: Etter 51 år med borgerkrig skal regjeringen i Colombia og geriljabevegelsen Farc undertegne en endelig fredsavtale. 23. mars er i hvert fall fristen de satte for seg selv da president Juan Manuel Santos og Farc-leder Rodrigo Londoño møtte hverandre for første gang i Cubas hovedstad Havanna 23. september.

 

I tre år har forhandlingene pågått, med Norge og Cuba som en umake meglerduo. Sist lørdag kunngjorde partene at de var blitt enige om nok et vanskelig punkt: Å opprette en arbeidsgruppe som i samarbeid med Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) skal finne levninger og identifisere savnede. Minst 25 000 er savnet, det reelle tallet kan være fire ganger høyere.

Annonse