00:08 - 30. oktober 2015

Fransk skumring

Frankrike har mistet selvtilliten, skriver Simen Ekern.

Pessimisme: Fransk debattklima kan gi inntrykk av at landet er i ferd med å synke og drukne. Oxford-professor Sudhir Hazareesingh utpeker Nasjonal Fronts Marine Le Pen som den som har mest å vinne på svartsynet. Foto: Thierry Chesnot/Getty Images

Jo da, innledningen høres ut som en dyster karikatur, men det er omtrent slik ståa er akkurat nå hvis man holder til på en slags progressiv venstreside i Frankrike. «Finnes det fortsatt venstreintellektuelle?», spurte avisen Le Monde i en artikkel tidligere denne måneden, og fortsatte nervøst: «Hvor er det blitt av dem? Hva er det blitt av dem? Hvorfor hører vi ikke noe til dem?» Det er ikke så rart at avisen spør, for i høst er det hissige høyretenkere som har fått plass på magasinforsidene og i tv-studioene. Når sant skal sies, har utviklingen pågått en stund, men debatten har blusset opp nå av forskjellige grunner.

En av dem heter Michel Onfray, en av landets mestselgende filosofer, og en mann som ofte har vært regnet som en spiller på venstresidens lag. I høst har Onfray sett annerledes ut, etter flere utspill om venstresidens naive reaksjon på flyktningkrisen. Venstresiden er blitt så opptatt av å snakke om mennesker på siden av samfunnet, at de har glemt det egentlige folket, skal vi tro Onfray. Dette er ikke noe nytt: Helt siden 1968 har venstresiden ikke snakket om annet enn palestinere, schizofrene, homofile, hermafroditter og papirløse utlendinger – vanlige folk, derimot, er blitt oversett, mener Michel Onfray.

 

Annonse