00:00 - 09. oktober 2015

Drømmen om en felles hær

Felles militærstyrker kan være redningen for land som ikke klarer å finansiere sitt forsvar alene. Men problemene står i kø både i Norden og i EU.

Jagerflyøvelse Arctic Challenge Exercise 2015, med Norge som ledende nasjon. Fire norsk F-16 i formasjon før landing på Bodø hovedflystasjon.

«Hvis vi samler hele den norske Hæren kunne vi – i et klassisk scenario – maksimalt forsvare en bydel i Oslo.» Det skrev tidligere hærsjef, nå forsvarssjefens representant i Nato Robert Mood, i en kronikk i VG i februar. En lang rekke forsvarsanalytikere og toppoffiserer har de senere årene gått offentlig ut med lignende advarsler om hvor dårlig det står til med det norske forsvaret. Tidligere marinetopp Jacob Børresen har sagt til Aftenposten at det norske forsvaret «i realiteten er avviklet».

For et par år siden ble det kjent at bare én eller to av de fem nye fregattene, som ble kjøpt for 20 milliarder kroner mellom 2004–2011, var fullt operative. To av dem ble rett og slett brukt som reservedelslager.

Norges 52 nye kampfly, til en pris av 68 milliarder kroner, kan lide samme skjebne. Paul Narum, tidligere direktør for Forsvarets forskningsinstitutt, skrev i Dagens Næringsliv i mars at «kampflykjøpet vil fremstå som norgeshistoriens største investeringsskandale og vi vil meget snart ha et Forsvar helt ute av stand til å løse de oppgavene det egentlig er til for».

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»