Annonse
00:00 - 30. oktober 2015

Brent barn skyr ilden

En tøff oppvekst setter varige spor. Men det trenger ikke være noen ulempe.

Evolusjon og psykologi: I Nederland skal man nå forske på kreativitet og ulike oppvekstvilkår. Kan det være at barn med en utfordrende bakgrunn blir flinkere til å finne problemløsninger? I dokumentarprosjeket «Sorry, Welcome» har fotografen Jonas Opperskalski fulgt en makedonsk romfamilie gjennom flere år, bildet er fra et asylmottak i Tyskland der familien har søkt om opphold. Foto: Jonas Opperskalski/LAIF
Annonse

Når man først skumleser overskriften, lyder det som en ren kuriositet. En dansk registerstudie – der forskerne altså behandler data fra flere etablerte databaser, som forskjellige helseregistere – påstår at vekten vår ved fødselen påvirker hvor mye vi senere i livet føler tillit til andre mennesker. Jo lavere fødselsvekt, jo mindre tillitsfulle blir vi. Umiddelbart er det vanskelig å se for seg både mekanismen og logikken, men studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Psychological Science, så en nærlesning er på sin plass. Og her blir det virkelig interessant. For ikke bare har de to forskerne som står bak det overraskende funnet, solide data å støtte seg til: De argumenterer samtidig for at vektens regulering av tillit faktisk er et uttrykk for evolusjonær tilpasning. At det altså er en hensiktsmessig reaksjon.

– I hvert fall kan den være hensiktsmessig i visse sammenhenger, og det er poenget, sier Michael Bang Petersen.

Han er professor ved Institut for statskundskab ved Universitetet i Aarhus, og leder Politics and Evolution Lab sammen med lektor Lena Aarøe. De interesserer seg for hvordan biologiske faktorer, og da særlig evolusjonære mekanismer, er med på å forme vår psykiske og sosiale tilstand.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse