00:00 - 30. oktober 2015

Balkan på bristepunktet

På en dag krysset 10 000 mennesker grensen mellom Serbia og Kroatia. Et kaotisk kappløp pågår for å sluse flest mulig over grensen før det er for sent.

Sluse: Ved den serbiske grenseposten i Berkasovo må flyktningene gjennom en sluse laget av militærtelt og jernsperringer - Kroatia tar bare imot puljer på femti av gangen. Flere ganger om dagen mister serberne kontrollen, inne i slusen er presset enormt.

Bussene fra Makedonia stanser ved et lite veikryss i et åkerlandskap nordvest i Serbia. Hundrevis av mennesker stiger ut i kveldssolen og samler sine små eiendeler for den siste marsjen mot grensen. Noen har trillebag, noen bare plastposer. Enkelte sitter i rullestol og trenger hjelp fra sine medreisende. Kun de aller minste barna slipper å gå selv.

I grøftekanten langs grusveien som slynger seg oppover åssiden, ligger det så mye søppel at selv ugresset sliter med å trenge gjennom. Et hav av plastemballasje har blåst langt inn på jordene. For de reisende er det uansett den blå himmelen som er viktig. For noen dager siden høljet regnet ned, nå har de håp om å komme seg tørrskodd videre til neste land. Hvis grensen er åpen, vel og merke.

 

Annonse