00:00 - 09. oktober 2015

Aslak Bonde kommentar

Det er de dårlige ­økonomiske tidene som gjør det mulig for Solberg-regjeringen å drive høyrepolitikk, skriver Aslak Bonde.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Utvalgte journalister og kommentatorer fikk en egen e-post fra Finansdepartementet onsdag ettermiddag med tittelen «Finansministerens topp 3 liste for kutt». Den ble sendt ut etter at både Aftenposten og VG hadde stilt spørsmål på finansministerens pressekonferanse om det i det hele tatt var noen kutt i forslaget til statsbudsjett for neste år. Bakgrunnen var at det vanligvis i slike budsjettpresentasjoner pleier å være et lysark der regjeringen viser hvordan den dekker inn alle sine ekstrasatsninger. Den plansjen var ikke der i år.

Årsaken var åpenbar for alle utenforstående: Regjeringen har ikke kuttet. Tiltakspakken mot arbeidsledighet og skattekuttene for litt over ni milliarder kroner er nesten i sin helhet finansiert av Oljefondet. Erna Solberg ville ikke ha en gjentagelse av fjoråret, da regjeringen provoserte samarbeidspartiene i Stortinget med blant annet å foreslå en reduksjon av barnetillegget for uføre. Resultatet den gangen var et varig fall i regjeringspartienes velgeroppslutning og et langvarig tillitsbrudd mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF.

Annonse