Annonse
00:00 - 09. oktober 2015

Aslak Bonde kommentar

Det er de dårlige ­økonomiske tidene som gjør det mulig for Solberg-regjeringen å drive høyrepolitikk, skriver Aslak Bonde.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Annonse

Utvalgte journalister og kommentatorer fikk en egen e-post fra Finansdepartementet onsdag ettermiddag med tittelen «Finansministerens topp 3 liste for kutt». Den ble sendt ut etter at både Aftenposten og VG hadde stilt spørsmål på finansministerens pressekonferanse om det i det hele tatt var noen kutt i forslaget til statsbudsjett for neste år. Bakgrunnen var at det vanligvis i slike budsjettpresentasjoner pleier å være et lysark der regjeringen viser hvordan den dekker inn alle sine ekstrasatsninger. Den plansjen var ikke der i år.

 

Årsaken var åpenbar for alle utenforstående: Regjeringen har ikke kuttet. Tiltakspakken mot arbeidsledighet og skattekuttene for litt over ni milliarder kroner er nesten i sin helhet finansiert av Oljefondet. Erna Solberg ville ikke ha en gjentagelse av fjoråret, da regjeringen provoserte samarbeidspartiene i Stortinget med blant annet å foreslå en reduksjon av barnetillegget for uføre. Resultatet den gangen var et varig fall i regjeringspartienes velgeroppslutning og et langvarig tillitsbrudd mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt