00:00 - 04. september 2015

Vi våknet

Så kom bruddet i den norske flyktningedebatten, endelig. Hele våren var vi i likegyldighetskoma, mest opptatt av pruting: 10 000 flyktninger var for mye, 8000 over tre år kunne til nød gå an. Så kom den påfølgende striden om «tvang» mot kommuner: Siv Jensen ba kommunene kreve retten til å si nei til flyktninger. Inntil forrige uke handlet norsk flyktningdebatt om krangel i det marginale fenomenet Facebook-Høyre. Hvor smått kan det bli. Så lettet tåken.

Sivilsamfunnet reiste seg, nærmest over natten. På en drøy uke har «Refugees welcome to Norway» fått 40 000 medlemmer. Utenfor asylmottakene står folk står i kø for å tilby klær, mat, leker til barn, helsetjenester. Neste meningsmåling om flyktningkrisen vil høyst sannsynlig vise at et flertall av nordmenn vil hjelpe: ved å oppheve Dublin-avtalen, øke bistand til nærområdene kraftig – mange vil også ha omkamp på Stortinget og ta imot flere enn 8000.

Og slik har holdningen trolig vært lenge – kynismen fra i vår har nok, fra et majoritetsperspektiv, vært et bedrag og en avsporing. Krangelen om «tvang mot kommunene» er et eksempel. Denne uken publiserte VG en undersøkelse som viser at ingen norske kommuner følger Siv Jensens boikott-oppfordring. 232 kommuner er tvert om positive til å ta imot årets flyktninger, bare 21 sier nei. Mange av ordførerne begrunner sitt nei med at de bygger boliger på spreng, slik at de kan ønske flyktninger velkommen neste år.

Så hvorfor diskuterte vi dette ikke-eksisterende problemet i det hele tatt? Fordi vi lot et parti med ti prosents oppslutning legge premisset for en debatt som krevde mer av oss. I Frps bilde er nordmenn små, og vi må forsvare oss mot flommen. Interessant nok ser partiet ut til å bomme på majoritetens selvbilde. Partiet kjører dette som en rotnorsk innvandringspolitisk sak, mens folk oppfatter at Europa er i en unntakstilstand. Dermed viser det ellers så «innvandringsrealistiske» Frp seg, for velgerne, som inkompetent i krisetider.

Og Erna Solberg, hvor er du? Statsministeren har ikke til nå ikke klart å vise politisk lederskap i en av moderne histories største kriser. Det er nok usannsynlig at Erna Solberg ikke vil foreta seg noe, legge ansiktet i Angela Merkel-folder og innkalle til en stor nasjonal pressekonferanse. Våger hun dette før kommunevalget 14. september?

Hundrevis av syriske flyktninger har denne uken møtt Norge for første gang, og de har møtt trøst og støtte, varme håndtrykk. Vi besto denne første lille testen, nærmest til vår egen overraskelse. Det betyr ikke at det finnes enkle svar. Men det som er enkelt er at Europa har en juridisk og moralsk forpliktelse overfor mennesker på flukt fra krig. Det er dypt rasjonelt og definerende for mennesker å hjelpe hverandre. Slik redder vi ikke bare flyktningene, vi redder også oss selv.
LL

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse