00:00 - 28. august 2015

Vennligheten selv

Minner om Francis Sejersted (1936-2015).

1962: Francis Sejersted, den gang formann i Studentersamfundet, taler i Universitetets aula. Foto: Rolf Chr. Ulrichsen / Aftenposten/NTB Scanpix

«Selvsagt er jeg en dialektiker!»

«Francis Sejersted er en dialektiker», skrev jeg i et artikkelutkast om økonomisk historie. Men nei, flere av mine kolleger som leste utkastet mente dette var feil. Så ble jeg usikker selv. Så, på en mottagelse i et av byens fornemme, historiske banklokaler (der jeg var invitert i egenskap av bankhistoriker) fikk jeg øye på Sejersted konverserende med Hydros tidligere generaldirektør Egil Myklebust. Det var rett før det endelige artikkelmanuskriptet skulle leveres, og det hadde jo vært morsomt å få høre Sejersteds synspunkter på seg selv. Jeg brøt unnskyldende inn i de to herrers samtale og leverte mitt spørsmål. «Selvsagt er jeg dialektiker!» svarte Sejersted med et smil. Ja, selvsagt er Francis Sejersted en dialektiker! Blant hans mange dialektiske begrepspar er disse sentrale: «befestende og befriende», «kritisk og konstruktiv», «analytisk og syntetisk» og «rutine og valg». Hans vandringer mellom teser og antiteser gjorde ham til en av historiefagets mest spennende syntesebyggere.

 

Annonse