Annonse
00:01 - 07. august 2015

Når etikken stopper forskningen

Forskning med nettbaserte kilder er i rivende utvikling, men flere forskere føler seg «lenket på armer og ben» av det de opplever som et utdatert og tregt kontrollregime.

Illustrasjon: øivind hovland
Annonse

Olaug S. Lian trodde hun hadde gjort alt riktig. Professoren i medisinsk sosiologi ved Universitetet i Tromsø undersøkte debatter på pasientblogger og åpne nettfora (inkludert Facebook-grupper), som del av en større studie om ME-sykes erfaringer med sykdom og helsetjenesten.

Lian visste at kildematerialet inneholdt intime erfaringer fra sykesengen, som blogginnlegget hvor en 16 år gammel ME-syk jente, ute av stand til å spise etter dager med smerte og kvalme, skriver at hun ikke får legene til å gi henne mat via en sonde: «Alt du får høre er at det er psykisk og bare din fantasi.»

Lian og medforfatteren Sarah Nettleton tok behørig forbehold. Av 69 mulige kilder, fjernet de 55, mye av hensyn til internasjonale forskernormer for bruk av nettbaserte kilder. Bare fullstendig åpne blogger ble brukt, og forum hvor skribentene åpenbart la opp til dialog og respons.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse