Annonse
00:00 - 28. august 2015

Europas moralske ansvar

Europas politikk overfor båtfolket drysser velstand over de få, dreper tusener og ignorerer millioner.

Risikerer livet: Utslitte imigranter kommer i land på den greske øya Kos, 15. august. Foto: Yannis Behrakis/REUTERS/NTB Scanpix
Annonse

Deler av verden er fortsatt full av konflikt og fattigdom. Europa er en oase av fred og velstand. Ikke overraskende ønsker mange mennesker som bor i førstnevnte å leve i sistnevnte. Europas politikk overfor disse er katastrofalt uklar. Men løsningene er ikke vanskelige.

 

Jeg vil fokusere på flyktende syrere, som utgjør rundt 40 prosent av dem som kommer med båt. Av de ti millioner syrerne som er på flukt, har rundt fem millioner flyktet ut av landet. Rundt to prosent kommer seg på båter til Europa. Denne lille gruppen er neppe den som er i størst nød: for å komme med på båtene må du være svært mobil, og velstående nok til å betale flere tusen dollar til en skurk. Men en reell løsning må fungere også for de resterende 98 prosentene. De fleste av disse er flyktninger i nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia. Å gi disse menneskene et bedre liv er den viktigste utfordringen. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse